czwartek, 29 grudnia 2016

soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami

      rolada schabowa ze śliwką



Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja  w te szare i ponure dni.

składniki  
1,5 kg ładnie wykrojonego schabu
150 g suszonych śliwek
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
50 g masła

marynata
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi, przepis na tej stronie
sól,  pieprz

Dodatkowo sznurek do wiązania schabu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.

Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). 

Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut. 

Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy (wzdłuż całej długości mięsa), tworząc płat o grubości 2-3 cm ( uważamy przy tym, aby nie podziurawić schabu).
Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć.
Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony).

Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor. 
Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia.
Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30 minut.
Jest to bardzo ważny etap, który umożliwia  mięsiwu, wchłonięcie z powrotem wypieczonych soków. 

Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać  na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimno

Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos.



Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)


W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i  dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).

Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, (oczywiście wcześniej próbujemy czy jest taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.
Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz