W bardzo wielu domach na wieczerzy wigilijnej zagości kapusta z grzybami. Tak będzie również i u mnie, dlatego dziś pragnę podzielić się swoim przepisem na to danie.
Potrawa ta jest wyjątkowo prosta, a cały sekret smaku polega na użyciu składników o jak najwyższej jakości.
Nie nadają się tu więc, wszelkiej maści podejrzane ukwaszane ( czasami za pomocą octu) kapusty, które nader często możemy spotkać w rozlicznych sklepach.
Otóż, aby danie było naprawdę wyborne, należny użyć dobrej, lekko odciśniętej domowej kiszonej kapusty ( kiedy słyszę o płukaniu kapusty zawsze otwiera mi się nóż w kieszeni, gdyż w ten sposób pozbawiamy dania nie tylko smaku, ale i cennych składników), oraz leśnych grzybów, przypraw, cebuli i masła.
składniki
1 spora cebula
1 marchew
dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ja użyłem koźlarzy)
4 łyżki solidne łyżki masła ( ok 80 g)
sól, pieprz
sposób przygotowania
Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia.
W dużym garnku rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 6-8 minut, często mieszając.
Teraz do garnka dodajemy odciśnięta kapustę, startą na tarce marchew, oraz resztę masła. Całość lekko solimy i pieprzymy, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy przez pół godziny.
Następnie do kapusty dodajemy posiekane grzyby, oraz wodę w której się gotowały ( ok 1/2 szklanki), po czym dusimy kapustę jeszcze ok godzinę.
Tak przygotowana kapusta najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień po zrobieniu ( po kilkukrotnym odgrzaniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz