Chyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi.
Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę
składniki
3 cebule
1,5 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
5 łyżek wody
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
6 łyżek oleju
sól, pieprz
sposób przygotowania
Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty.
Płuczemy filety śledziowe.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli i koncentratu.
Moja mama zawsze takie robiła :)
OdpowiedzUsuń