poniedziałek, 5 grudnia 2016

śledź z cebulą, oliwkami i ogórkiem kiszonym

                                                                śledź 




składniki 


4-5 szt filetów śledziowych 
1 cebula
3-4 łyżki dobrego oleju
2 ogórki kiszone
1 papryka żółta ( lub czerwona)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z ćwiartki cytryny
garść oliwek zielonych 
szczypta cukru
pieprz


sposób przygotowania

Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę, oraz koncentrat pomidorowy, a następnie całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny
Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety  z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski.
Śledzie wkładamy  do misy, po czym dodajemy do nich  pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki.
Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy pieprzem, całość  mieszamy i wstawiamy  na 3-4 godziny do lodówki, tak aby smaki zdążyły się połączyć.
Następnie  śledzie wyjmujemy z lodówki i podajemy z ulubionym pieczywem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz