składniki
1 cebula
3-4 łyżki dobrego oleju
2 ogórki kiszone
1 papryka żółta ( lub czerwona)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z ćwiartki cytryny
garść oliwek zielonych
szczypta cukru
pieprz
sposób przygotowania
Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę, oraz koncentrat pomidorowy, a następnie całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny
Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski.
Śledzie wkładamy do misy, po czym dodajemy do nich pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki.
Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy pieprzem, całość mieszamy i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, tak aby smaki zdążyły się połączyć.
Następnie śledzie wyjmujemy z lodówki i podajemy z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz