czwartek, 8 grudnia 2016

makrela pieczona z masłem czosnkowym

                             pieczona makrela


Makrela zdaje się być tym gatunkiem ryb, do którego podchodzimy  z pewną rezerwą. Zresztą, jak będę chciał wykazać w  niniejszym tekście, całkowicie  niesłusznie. Bowiem pieczona, pachnąca czosnkiem, makrela  o wyraźnym  maślanym posmaku, będzie w stanie skusić chyba każdego rybiego smakosza.

składniki dla dwóch osób
2  średnie makrele
3 ząbki czosnki
1/4 pęczka pietruszki
sok z połowy z cytryny
2 łyżki  masła 
sól, pieprz




sposób przygotowania

Myjemy ryby (możemy je również pozbawić głów, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej soczysta), oprószamy  solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.

Wyjęte z lodówki makrele nacinamy lekko nożem, po obu bokach.

Na desce do krojenia, nożem miażdżymy  ząbki czosnku, siekamy go i dodajemy do niego pieprz, sól, masło, oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość ze sobą mieszamy a następnie nacieramy czosnkowym masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia.
Następnie zawijamy ryby w aluminiową folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Makrele pieczemy  w temperaturze 180 stopni, przez 20 min. Następnie rozchylamy arkusz folii, zmniejszamy temperaturę do  170 stopni i pieczemy dalsze 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze na parę minut. 
Następnie makrele wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, przyznam, że makreli jeszcze nigdy ni piekłam, zawsze wędzona i tylko raz w życiu smażona :)

    OdpowiedzUsuń