Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole.
Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby.
składniki
1 spora cebula
dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g)
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki cukru
100 ml oleju
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól
sposób przygotowania
Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone nożem i posiekane ziarna ziela angielskiego, pokruszone liście laurowe, posiekany pieprz.
Całość zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) przekładając każdą warstwę śledzi przestudzoną marynatą.
Uwielbiam śledzie na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńAkurat z tym trudno się nie zgodzić :))
Usuń