środa, 7 grudnia 2016

Por duszony z papryką i pomidorem

      duszony por



Aromat papryki i pomidorów w połączeniu z duszonym porem, daje nam potrawę. Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie



składniki dla czterech osób

2  pory
1 cebula czrewona
2 czerwone papryki
5 pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz







sposób przygotowania



Dokładnie myjemy warzywa.
Pory  i cebulę kroimy w cienkie krążki( tylko białe części pora) , a papryki w paski.

Na dno rozgrzanej  dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju,  dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę.

Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut.


Teraz możemy do garnka z porami  dodać paprykę i całość smażyć przez 3-4 minuty.

Następnie dodajemy pomidory pokrojone w cząstki, oraz koncentrat pomidory, całość doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą), dodajemy słodką paprykę i  nakrywamy przykrywką, dusząc przez 10-15 minut.

Uduszone pory nakładamy   na talerze i podajemy same lub z mięsem, oraz innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz