Wieprzowa karkówka to niezwykle wdzięczny rodzaj mięsa, który można przyrządzić na wiele rożnych sposobów.
Dzisiaj chciałbym zaproponować wykonanie wieprzowego karku na sposób węgierski, polegający na długotrwałym pieczeniu mięsa w niskiej temperaturze.
Taka temperatura pozwala na pełne zachowanie soczystości pieczeni, a dodanie aromatycznych przypraw ( takich jak gorczyca, kolendra czosnek, gałka muszkatołowa, czy lubczyk), w połączeniu z ostrą papryką i suszonymi pomidorami sprawi, że nasz wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku.
składniki
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
sól, pieprz
Dodatkowo zaprawa do pieczenia
3 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
kila ziaren kolendry
6-8 niewielkich papryczek chilli
2 łyżki pomidorów suszonych
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty ( olej, ocet, maggi sól, pieprz) wkładamy do sporej miski i mieszamy.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i obwiązujemy sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna).
Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut.
Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc nasz wyrób spożyć w przeciągu tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz