czwartek, 16 czerwca 2016

konfitura z czereśni z dodatkiem odrobiny wiśniówki

konfitura z czereśni
Gotowa konfitura z czereśni
Początek lata to czas kiedy na straganach pojawiają się wreszcie masze krajowe owoce. Oczywiście nic nie mam  przeciwko importowanym cytrusom, czy tez innych południowym nowalijkom. Ale jak mawiał klasyk, nasze jest dla nas najlepsze. Dlatego robiąc zakupy nabyłem kilka kilo pierwszych czereśni i dziś pragnę przedstawić przepis, na konfiturę wykonaną właśnie z tych owoców. Oczywiście czereśni nie szykuję z myślą o  zimie, gdyż świeża konfitura dodana do placków czy naleśników znika wprost w mgnieniu oka.

składniki


na każdy kilogram czereśni

8 łyżek cukru
2-3 łyżki wiśniówki lub rumu










sposób przygotowania


Myjemy i drylujemy czereśnie, następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem(w składnikach podana została minimalna ilość, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać go nieco więcej).
Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie).  Owoce smażymy przez około 50-60 minut, aż odparuje część płynu.
Przekładamy do słoiczka i gotowe.
Konfiturę możemy oczywiście pasteryzować, ale z moich doświadczeń wynika, że po kilku dniach i tak nie będzie po niej śladu.



środa, 15 czerwca 2016

ciecierzyca i suszone pomidory w sałatce z kuskusem

                    kuskus z ciecierzycą


Kilka prostych składników i parę minut pracy.
Tylko tyle trzeba by cieszyć się daniem nie tylko bardzo zdrowym, lecz również niezwykle smacznym. 


składniki dla czterech osób

200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
150 g ugotowanej ciecierzycy
1 papryka żółta
8-9 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/3 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka dymki
duża garść oliwek zielonych
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz


sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.

Myjemy warzywa, siekamy drobno dymkę i bazylię, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy dymkę delikatnie ją szkląc, oraz drobno posiekany czosnek. Teraz do cebuli dodajemy paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka), oraz ciecierzycę, dodajemy olej z pomidorowej zalewy, bazylię, oliwki i pokrojone w paski pomidory.
Całość  przyprawiamy solą, oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

wtorek, 14 czerwca 2016

pstrąg pieczony z kalafiorem i warzywami

                        pstrąg z kalafiorem



Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku.

składniki dla czterech osób
3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 kalafior 
1 bakłażan
3 pomidory
1 cebula
1/3 pęczka szczypioru
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
5 łyżek oliwy
sól, pieprz 


sposób wykonania


Pstrągi filetujemy ( na przykład w ten sposób ),  kładziemy  do  miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.  
Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko).
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka. 
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego w kostkę bakłażana, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory.
Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć minut.

Ugotowanego kalafiora dzielimy na różyczki i wykładamy  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Do naczynia przekładamy również uduszone warzywa ( rozkładając je pomiędzy cząstkami kalafiora)
Teraz na całość układamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga i  wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.





poniedziałek, 13 czerwca 2016

zupa ogórkowa z ryżem

                             zupa ogórkowa


Tą tradycyjną  zupę, przyrządzę dziś w nieco inny sposób. Uważam bowiem iż dodanie do zupy ryżu zupełne odmienia jej charakter nadając jej nowy, niecodzienny smak. Dlatego zachęcam wszystkich do podobnego eksperymentu szczególnie  teraz, kiedy przechowywane przez zimę ziemniaki nie są już najwyższej jakości.


składniki dla czterech osób

bulion                                            
400 g mięsa wołowego z goleni lub szpondra
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 kawałek korzenia selera
1 marchewka
1 cebula 
1 pietruszka (korzeń)



zupa
10 kiszonych ogórków
3 łyżki oleju

1/2 szklanki ryżu
2 marchewki
łodyga selera naciowego
3-4 dymki
100 ml słodkiej śmietany 12%
domowe maggi
sól, pieprz
natka pietruszki

sposób przygotowania


Do  garnka wkładamy mięso wołowe, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę, kawałek selera,obraną  marchew, oraz pietruszkę i całość zalewamy dwoma litrami wody..
Delikatnie doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny. 

Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto.

Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez  dwadzieścia minut.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki.
Starte ogórki dokładamy do zupy, razem ze słodką śmietaną i mięsem z bulionu.

Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem.

Zupę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.

sobota, 11 czerwca 2016

filet z kurczaka faszerowany fetą

       faszerowana filet z kurczaka 



Połączenie lekko słonej fety z delikatną piersią kurczaka to propozycja na szybki i smaczny posiłek. 

składniki dla czterech osób

2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg)
1/2 opakowania fety (ok 125 g)
2-3 gałazki bazylii
6-7 łyżek oliwy
sól, pieprz










sposób wykonania


Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i  pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser.
Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń  (uważając aby nie rozciąć mięsa).
Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone  bazylią.
Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą  i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut, pamiętając o tym by po pierwszych 10 minutach przesmarować wierzch mięsa odrobiną oliwy.

Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na grube plastry i podajemy z  ulubionymi dodatkami.




piątek, 10 czerwca 2016

truskawkowa tarta z mascarpone

  tarta z truskawkami i mascarpone 
 

Połączenie delikatnego serka mascarpone ze świeżymi truskawkami, daje zawsze powalający efekt. A jeżeli   takie składniki podamy w kruchej tarcie, to wrażenie będzie jeszcze większe.


składniki

ciasto
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli


 nadzienie tarty
350 g truskawek
2 jajka
3-4 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone

sposób przygotowania

 Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3 minuty,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.

W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok. 
Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy.

Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Teraz do masy dodajemy truskawki z cukrem i ponownie mieszamy.

Na upieczony spód  wykładamy  masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Tartę studzimy, dekorujemy jej wierzch pozostałymi truskawkami i podajemy.






czwartek, 9 czerwca 2016

grillowane wieprzowe polędwiczki

   grillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią


Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka.



składniki dla czterech osób


6-8 szt ładnych pieczarek
1-2 niewielkie cukinie
2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g)
3-4 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz





dodatkowo do marynaty
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
2 łyżki oleju
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu ziołowego
sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku)

sposób przygotowania

Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy  z olejem, dodajemy maggi, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, rozmaryn, zmiażdżony ząbek czosnku i niewielką ilość soli.
Polędwiczkę myjemy,  oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około trzech centymetrów.
Mięso dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny .

Myjemy pieczarki i kroimy je w grube plastry, cukinie kroimy na podłużne plastry.

Na rozpalonego grilla układamy aluminiową tackę i smarujemy ją łyżkę oliwy i układamy na niej plastry zamarynowanej polędwiczki, grillując  z obydwu stron ( grillujemy z każdej strony dosyć krótko aby mięso pozostało soczyste w środku).
Na drugiej tacy kładziemy warzywa ( przesmarowane oliwą i oproszone pieprzem oraz solą).

Gotowe polędwiczki wykładamy na talerze i podajemy razem z  pieczarkami i plastrami cukinii.



środa, 8 czerwca 2016

potrawka cielęca z zielonym groszkiem

                  potrawka cielęca z groszkiem 


Delikatny smak cielęciny w połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką śmietana to sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad

składniki dla czterech osób

600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki)
2 niewielkie cebule
pół pora
kawałek selera
200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego)
1 czerwona papryka
50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki 
1 łyżka czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz


sposób przygotowania


Cielęcinę kroimy w drobną kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy  je pieprzem, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, cztery godziny.

Do  dużego rondla (o grubym dnie i z przykrywką) wkładamy dwie łyżki smalcu, dodajemy łyżkę słodkiej papryki ( przy dodawaniu papryki tłuszcz nie może być zbyt gorący ponieważ papryka się spali), mieszamy i zwiększamy ogień, a następnie z każdej strony obsmażany kawałki cielęciny ( wcześniej wyjętą z lodówki i oproszoną łyżką mąki)
Przesmażone mięso wyjmujemy z rondla ( przekładając je do miski).

Teraz do rondla wkładamy masło, oliwę i szklimy pokrojoną w drobną kostkę  cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy  drobno posiekany czosnek,  pokrojonego w kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso.
Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę i zielony groszek.
Przyprawiamy ostrą papryką, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne dziesięć minut.

Do potrawki  dodajemy słodką śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.

piątek, 27 maja 2016

dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystując okazję iż sezon na truskawki właśnie się zaczął, przygotowałem słuszną porcję tego smakowitego przetworu. 



składniki

1 kg truskawek
100 g gorzkiej czekolady
250 g cukru
Żel fix w ilości na 1 kg owoców











sposób przygotowania


Truskawki myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady.

Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin.
 Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników lub gofrów.



piątek, 20 maja 2016

udziec indyczy pieczony z nadzieniem z suszonych pomidorów

                                       pieczony indyczy udziec


Udziec indyczy faszerowany  suszonymi pomidorami to propozycja dania która, mam taką nadzieję, wielu przypadnie do gustu.

składniki dla 6 osób


1,5 kg udźca z indyka
6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy.
1/2 pęczka natki pietruszki

marynata
2 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta lubczyku
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli
szczypta imbiru
szczypta pieprzy ziołowego
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej 
sól, pieprz czarny



sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. 

Następnie wyjęty z lodówki udziec układamy na desce i na jego wewnętrznej stronie kładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (mięsa nie należy niczym przykrywać).
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.


Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.

czwartek, 19 maja 2016

pieczony maślany szczupakowy sandwicz

               pieczony maślany szczupak 


Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek.


składniki na danie dla czterech osób

800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok  z jednej cytryny
4 łyżki masła
sól, pieprz

dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia




sposób przygotowania


Szczupaka filetujemy ( na przykład w ten sposób ), oprószamy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.


Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła).
Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła).
Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę) i całość wkładamy do piekarnika

Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni.

Szczupaka dzielimy na porcje i podajemy z ryżem, surówką, lub innymi ulubionymi dodatkami.




środa, 18 maja 2016

całkiem inny śledź po cygańsku

               śledzie w cygańskim sosie



Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby.




składniki


300 g filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
1 niewielki por
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
6 łyżek dobrego oleju
szczypta pieprzu i soli
1/3 pęczka natki pietruszki

marynata 

1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego



sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.

Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty.

Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy.
Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora.
Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentratmusztardę, miód, całość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty.

Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki  i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy przestudzoną zawartość z patelni, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Teraz całość mieszamy i misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  sześć godzin ( najlepiej zostawić śledzie w lodówce na całą noc).

Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i podajemy.

sobota, 14 maja 2016

łopatka

                           łopatka pieczona


Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę.
O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie.
Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z
pewnością przypadnie do gustu domownikom.
składniki na danie dla 6-8 osób
1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej
 marynata
duża szczypta majeranku
duża szczypta lubczyku
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

 Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość dokładnie mieszamy.

Łopatkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). 
Następnego dnia brytfankę smarujemy  smalcem (lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną łopatkę i wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc przez 30 minut.
Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc mięso dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) . 
Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.