Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku.
składniki dla czterech osób
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 kalafior
1 bakłażan
3 pomidory
1 cebula
1/3 pęczka szczypioru
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
sposób wykonania
Pstrągi filetujemy ( na przykład w ten sposób ), kładziemy do miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko).
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego w kostkę bakłażana, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory.
Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć minut.
Teraz na całość układamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga i wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Pomysł na bardzo lekki i przyjemny obiad :)
OdpowiedzUsuń