czwartek, 9 czerwca 2016

grillowane wieprzowe polędwiczki

   grillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią


Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka.



składniki dla czterech osób


6-8 szt ładnych pieczarek
1-2 niewielkie cukinie
2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g)
3-4 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz





dodatkowo do marynaty
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
2 łyżki oleju
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu ziołowego
sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku)

sposób przygotowania

Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy  z olejem, dodajemy maggi, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, rozmaryn, zmiażdżony ząbek czosnku i niewielką ilość soli.
Polędwiczkę myjemy,  oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około trzech centymetrów.
Mięso dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny .

Myjemy pieczarki i kroimy je w grube plastry, cukinie kroimy na podłużne plastry.

Na rozpalonego grilla układamy aluminiową tackę i smarujemy ją łyżkę oliwy i układamy na niej plastry zamarynowanej polędwiczki, grillując  z obydwu stron ( grillujemy z każdej strony dosyć krótko aby mięso pozostało soczyste w środku).
Na drugiej tacy kładziemy warzywa ( przesmarowane oliwą i oproszone pieprzem oraz solą).

Gotowe polędwiczki wykładamy na talerze i podajemy razem z  pieczarkami i plastrami cukinii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz