Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę. O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie. Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. |
1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej
marynata
duża szczypta majeranku
duża szczypta lubczyku
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość dokładnie mieszamy.
Następnego dnia brytfankę smarujemy smalcem (lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną łopatkę i wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc przez 30 minut.
Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc mięso dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) .
Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz