Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek.
składniki na danie dla czterech osób
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
4 łyżki masła
sok z jednej cytryny
4 łyżki masła
sól, pieprz
dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia
dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia
sposób przygotowania
Szczupaka filetujemy ( na przykład w ten sposób ), oprószamy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła).
Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła).
Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę) i całość wkładamy do piekarnika
Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła).
Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła).
Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę) i całość wkładamy do piekarnika
Szczupaka dzielimy na porcje i podajemy z ryżem, surówką, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz