czwartek, 19 maja 2016

pieczony maślany szczupakowy sandwicz

               pieczony maślany szczupak 


Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek.


składniki na danie dla czterech osób

800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok  z jednej cytryny
4 łyżki masła
sól, pieprz

dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia




sposób przygotowania


Szczupaka filetujemy ( na przykład w ten sposób ), oprószamy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.


Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła).
Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła).
Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę) i całość wkładamy do piekarnika

Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni.

Szczupaka dzielimy na porcje i podajemy z ryżem, surówką, lub innymi ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz