konfitura z czereśni
Gotowa konfitura z czereśni |
składniki
8 łyżek cukru
2-3 łyżki wiśniówki lub rumu
sposób przygotowania
Myjemy i drylujemy czereśnie, następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem(w składnikach podana została minimalna ilość, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać go nieco więcej).
Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie). Owoce smażymy przez około 50-60 minut, aż odparuje część płynu.
Przekładamy do słoiczka i gotowe.
Konfiturę możemy oczywiście pasteryzować, ale z moich doświadczeń wynika, że po kilku dniach i tak nie będzie po niej śladu.
Przekładamy do słoiczka i gotowe.
Konfiturę możemy oczywiście pasteryzować, ale z moich doświadczeń wynika, że po kilku dniach i tak nie będzie po niej śladu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz