Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą
Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystując okazję iż sezon na truskawki właśnie się zaczął, przygotowałem słuszną porcję tego smakowitego przetworu.
składniki
100 g gorzkiej czekolady
250 g cukru
Żel fix w ilości na 1 kg owoców
sposób przygotowania
Truskawki myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady.
Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin.
Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników lub gofrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz