składniki
ciasto
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
nadzienie tarty
350 g truskawek
2 jajka
3-4 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone
sposób przygotowania
Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3 minuty, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.
W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok.
Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy.
Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Teraz do masy dodajemy truskawki z cukrem i ponownie mieszamy.
Na upieczony spód wykładamy masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Tartę studzimy, dekorujemy jej wierzch pozostałymi truskawkami i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz