pieczony indyczy udziec
Udziec indyczy faszerowany suszonymi pomidorami to propozycja dania która, mam taką nadzieję, wielu przypadnie do gustu.
składniki dla 6 osób
6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy.
1/2 pęczka natki pietruszki
marynata
2 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta lubczyku
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli
szczypta imbiru
szczypta pieprzy ziołowego
szczypta lubczyku
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli
szczypta imbiru
szczypta pieprzy ziołowego
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz czarny
sól, pieprz czarny
sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Następnie wyjęty z lodówki udziec układamy na desce i na jego wewnętrznej stronie kładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość formujemy w roladę i owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).
Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (mięsa nie należy niczym przykrywać).
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz