poniedziałek, 13 czerwca 2016

zupa ogórkowa z ryżem

                             zupa ogórkowa


Tą tradycyjną  zupę, przyrządzę dziś w nieco inny sposób. Uważam bowiem iż dodanie do zupy ryżu zupełne odmienia jej charakter nadając jej nowy, niecodzienny smak. Dlatego zachęcam wszystkich do podobnego eksperymentu szczególnie  teraz, kiedy przechowywane przez zimę ziemniaki nie są już najwyższej jakości.


składniki dla czterech osób

bulion                                            
400 g mięsa wołowego z goleni lub szpondra
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 kawałek korzenia selera
1 marchewka
1 cebula 
1 pietruszka (korzeń)



zupa
10 kiszonych ogórków
3 łyżki oleju

1/2 szklanki ryżu
2 marchewki
łodyga selera naciowego
3-4 dymki
100 ml słodkiej śmietany 12%
domowe maggi
sól, pieprz
natka pietruszki

sposób przygotowania


Do  garnka wkładamy mięso wołowe, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę, kawałek selera,obraną  marchew, oraz pietruszkę i całość zalewamy dwoma litrami wody..
Delikatnie doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny. 

Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto.

Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez  dwadzieścia minut.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki.
Starte ogórki dokładamy do zupy, razem ze słodką śmietaną i mięsem z bulionu.

Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem.

Zupę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.

2 komentarze:

  1. Ja zawsze robię bez ryżu. Ale zgadzam się, że takie dodatki zupełnie zmieniają smak zup. Spróbuję z ryżem, chociaż się waham - w kwestii smaków w mojej kuchni jestem raczej konserwatystką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzone przepisy są najlepsze, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń