Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby.
składniki
300 g filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
1 niewielki por
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
6 łyżek dobrego oleju
szczypta pieprzu i soli
1/3 pęczka natki pietruszki
marynata
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.
Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty.
Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora.
Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat, musztardę, miód, całość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty.
Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy przestudzoną zawartość z patelni, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Teraz całość mieszamy i misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej zostawić śledzie w lodówce na całą noc).
Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i podajemy.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora.
Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat, musztardę, miód, całość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty.
Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy przestudzoną zawartość z patelni, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Teraz całość mieszamy i misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej zostawić śledzie w lodówce na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz