środa, 18 maja 2016

całkiem inny śledź po cygańsku

               śledzie w cygańskim sosie



Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby.




składniki


300 g filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
1 niewielki por
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
6 łyżek dobrego oleju
szczypta pieprzu i soli
1/3 pęczka natki pietruszki

marynata 

1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego



sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.

Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty.

Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy.
Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora.
Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentratmusztardę, miód, całość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty.

Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki  i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy przestudzoną zawartość z patelni, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Teraz całość mieszamy i misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  sześć godzin ( najlepiej zostawić śledzie w lodówce na całą noc).

Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz