piątek, 17 czerwca 2016

pasztet z czerwonej fasoli

              pasztet z fasoli 




Dziś zaproponuję przepis na bezmięsny pasztet. Który nie tylko jest pożywny i smaczny, ale z również niezwykle zdrowy. Akurat w sam raz by  przywitać z nim pierwsze dni lata.

składniki dla czterech osób
400 g czerwonej fasoli
3 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
4 jajka
sól,
szczypta pieprz ziołowego
szczypta lubczyku



sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości.

Na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a następnie wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w ósemki i smażymy  na niewielkim ogniu.

Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy  jeszcze przez minutę.

Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem.


Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy  jajka.

Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką.
Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Pasztet możemy podać na gorąco, do obiadu, lub na zimno.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. bo kto powiedział, że pasztet to musi być z mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że zaczęto robić bezmięsne wersje różnych popularnych dań, jak właśnie pasztetów czy kotletów :) Nie każdy może sobie pozwolić na kupowanie kurczaków z ekologicznego chowu ;) Chociaż z drugiej strony np. soi też nie powinno się jeść zbyt często.
    W każdym razie na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń