czwartek, 23 czerwca 2016

strogonow z wieprzowej polędwiczki

      strogonow z polędwiczką


Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny.
Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową.
Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się nam niezarównanym smakiem. 
A po wtóre polędwiczka wieprzowa, jest parokrotnie tańsza od swego wołowego odpowiednika.


składniki dla czterech osób

700 g wieprzowej polędwiczki
0,4 kg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 puszka pomidorów
100 ml słodkiej śmietany
2 niewielkie kiszone ogórki
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka domowego maggi
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta cukru
sól, pieprz
natka pietruszki


sposób przygotowania


Polędwiczkę kroimy w dość cienkie plastry, przekładamy je miski, oprószamy  pieprzem, solimy, oraz doprawiamy  łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.


Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy  łyżkę oliwy, dokładamy łyżkę masła i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę  cebulę.
Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek,  oraz wcześniej umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
Całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i smażymy przez 7-10 minut.

Teraz możemy na patelnię  dodać pomidory  z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut.
 Na drugiej patelni również wlewamy  łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez  4-5 minut.


Następnie obsmażone mięso dodajemy do patelni z warzywami, dokładamy słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki.

Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem.
Ponownie zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i podajemy  nasze danie posypując je  posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz