czwartek, 23 czerwca 2016

szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem

 szczupak pieczony z ziemniakami




Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników.


składniki dla 4-6 osób


1200 g dzwonka ze szczupaka
2 niewielkie cebule
2 papryki
200 g zielonego groszku
10-12 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
4-6 łyżki oliwy 
1/3 pęczka szczypioru
sól, pieprz




sposób przygotowania

Kawałki szczupaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszany a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.

Ziemniaki  zalewamy wodą i  gotujemy w mundurkach na pół miękko.
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę.

Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła,  układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką. 
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości  układamy wiórki z pozostałego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.





3 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że szczupaka jadłam raz w restauracji. I nawet mi smakował, więc chyba spróbuję po raz kolejny go zrobić. Poza tym szczupak nie ma chyba ości, jak inne ryby, a przynajmniej nie tak małe, prawda? Więc tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadanie ości jest boskim prawem każdej ryby i szczupak nie jest tu żadnym wyjątkiem. Jeśli obawiamy się takiego dodatku, to zamiast dzwonków lepiej użyć filetów ( choć w przypadku szczupaka nawet wtedy nie na mamy żadnej gwarancji że nie napotkamy w daniu ościstej niespodzianki)::))

      Usuń
  2. Fantastycznie wygląda to danie, takie z gatunku jak to nazywam "niedzielnych obiadów". Znaczy, że lepsiejsze.

    OdpowiedzUsuń