Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników.
składniki dla 4-6 osób
10-12 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
3 łyżki masła
4-6 łyżki oliwy
1/3 pęczka szczypioru
sól, pieprz
1/3 pęczka szczypioru
sól, pieprz
sposób przygotowania
Kawałki szczupaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszany a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach na pół miękko.
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę.
Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła, układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką.
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości układamy wiórki z pozostałego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek.
Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach na pół miękko.
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę.
Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła, układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką.
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości układamy wiórki z pozostałego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.
Muszę przyznać, że szczupaka jadłam raz w restauracji. I nawet mi smakował, więc chyba spróbuję po raz kolejny go zrobić. Poza tym szczupak nie ma chyba ości, jak inne ryby, a przynajmniej nie tak małe, prawda? Więc tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńPosiadanie ości jest boskim prawem każdej ryby i szczupak nie jest tu żadnym wyjątkiem. Jeśli obawiamy się takiego dodatku, to zamiast dzwonków lepiej użyć filetów ( choć w przypadku szczupaka nawet wtedy nie na mamy żadnej gwarancji że nie napotkamy w daniu ościstej niespodzianki)::))
UsuńFantastycznie wygląda to danie, takie z gatunku jak to nazywam "niedzielnych obiadów". Znaczy, że lepsiejsze.
OdpowiedzUsuń