kawior po wileńsku
Wielokrotnie spotykamy na sklepowych półkach niewielkie słoiczki, które niesłychanie nęcą nas swoją zawartością, lecz jeszcze skuteczniej odstraszają nas ceną.
Z kolei nawet wtedy, kiedy zdarzy nam się nabyć całą rybę z ikrą, to z reguły nie mamy pomysłu jak taki produkt wykorzystać i ikra ląduje w koszu.
Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu.
Przepis jest w mej rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona metoda, według której wykonywano kawior z takich ryb jak pstrąg, troć, łosoś, jesiotr, głowacica, sandacz, dorsz, karp, czy szczupak.
Właśnie z ikry szczupaka, wykonam kawior pokazany w dzisiejszym przepisie.
składniki
rybia ikra
sól
oliwa
sposób wykonania
Ikrę ze szczupaka ( nie usuwamy błon) płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną osoloną wodą ( do litr wody należy dodać cztery stołowe łyżki soli).
Całość zostawiamy na dwa dni w chłodnym miejscu.
Następnie wyjmujemy ikrę z solanki, ważymy, wkładamy do sporego garnka i zasypujemy solą w ilości dziesięciokrotnie większej niż waga ikry.
Garnek zostawiamy w chłodnym miejscu przez kolejne dwa dni.
Po dwóch dniach wyjmujemy ikrę z soli, układamy na czystym płótnie i delikatnie obieramy ( rękoma ) z błon, przebierając rybie ziarenka.
Oczyszczoną ikrę układamy-osuszamy na płótnie ( materiał pod ikrą nie nie może być mokry).
Następnie ikrę wkładamy do słoiczków.
Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu).
wtorek, 8 grudnia 2015
orkiszowa kasza w pożywnej sałatce z kurczakiem, suszonymi pomidorami, papryką...
sałatka z kaszą orkiszową
Zdrowe składniki, łatwość wykonania, oraz wyborny smak powodują, że sałatka ta powinna jak najczęściej gościć w naszej kuchni.
Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni.
Zdrowe składniki, łatwość wykonania, oraz wyborny smak powodują, że sałatka ta powinna jak najczęściej gościć w naszej kuchni.
Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni.
składniki dla czterech osób
7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
sposób przygotowania
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę.
W tym czasie myjemy mięso i warzywa.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.
Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.
Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.
poniedziałek, 7 grudnia 2015
ciasteczka maślane z czekoladą i płatkami jęczmiennymi
ciasteczka maślane z płatkami
Ciastka te stanowią połączenie wybornego smaku i zdrowych, naturalnych składników.
Czy można sobie wyobrazić lepszy deser?.
składniki
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej)
duża garść rodzynek
szczypta soli
sposób wykonania
Do misy wsypujemy mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki, sól i mieszamy składniki ze sobą.
Teraz dodajemy stopione masło,oraz jajko, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki.
Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki.
Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto.
Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze ( czekoladą ku górze), a następnie blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez piętnaście minut.
Wyjęte ciastka studzimy i podajemy.
Ciastka te stanowią połączenie wybornego smaku i zdrowych, naturalnych składników.
Czy można sobie wyobrazić lepszy deser?.
składniki
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej)
duża garść rodzynek
szczypta soli
sposób wykonania
Do misy wsypujemy mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki, sól i mieszamy składniki ze sobą.
Teraz dodajemy stopione masło,oraz jajko, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki.
Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki.
Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto.
Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze ( czekoladą ku górze), a następnie blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez piętnaście minut.
Wyjęte ciastka studzimy i podajemy.
zupa ze szczupakiem smażonym na maśle
zupa ze szczupakiem
1 papryka czerwona
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól,pieprz
natka pietruszki
gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb)
Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.
Ta zupa, często gości na moim stole, a dzieje się tak z dwóch powodów.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.
składniki dla czterech osób
na zupę
1 marchew
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 ziemniaki
2 ziemniaki
5 łyżek oliwy
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól,pieprz
na sporządzenie rybnego wywaru
gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb)
4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól
sposób przygotowania
Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ).
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie przez dwadzieścia minut.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
(Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru)
Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty.
Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.
Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.
Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.
Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.
Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.
piątek, 4 grudnia 2015
orkiszowe kokosanki z bananem
kokosowe ciasteczka
W te krótkie, pochmurne dni, nic tak dobrze nie poprawia nastroju, jak słodka przekąska.
A nasz humor będzie jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników.
składniki
2 banany
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki cukru waniliowego
sposób wykonania
Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wkładamy obrane ze skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę.
Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta.
Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut.
Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków i podajemy.
W te krótkie, pochmurne dni, nic tak dobrze nie poprawia nastroju, jak słodka przekąska.
A nasz humor będzie jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników.
składniki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki cukru waniliowego
sposób wykonania
Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą.
Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta.
Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków i podajemy.
sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
sałatka z makaronem
Prosta i pożywna sałatka, która nie tylko zaspokoi nasz apetyt, ale będzie również sporym zastrzykiem cennych witamin.
składniki dla czterech osób
1 szklanka makaronu ( ok 200 g)
60 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak)
6-8 kawałków suszonych pomidorów z olejowej zalewy
1 ogórek
1 łyżka masła
1 papryka czerwona
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
sposób przygotowania
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ).
W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła.
Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy pokrojoną w paski paprykę i całość smażymy dalsze dwie, trzy minuty.
Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy do niego przesmażonego kurczaka i paprykę, oraz pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry).
Całość mieszamy na koniec dodając posiekany szczypior, jogurt naturalny, majonez i przyprawiając solą, oraz pieprzem.
Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce ( na co najmniej godzinę), a następnie rozkładamy na talerze i podajemy
Prosta i pożywna sałatka, która nie tylko zaspokoi nasz apetyt, ale będzie również sporym zastrzykiem cennych witamin.
składniki dla czterech osób
60 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak)
6-8 kawałków suszonych pomidorów z olejowej zalewy
1 ogórek
1 łyżka masła
1 papryka czerwona
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
sposób przygotowania
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ).
W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła.
Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy pokrojoną w paski paprykę i całość smażymy dalsze dwie, trzy minuty.
Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy do niego przesmażonego kurczaka i paprykę, oraz pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry).
Całość mieszamy na koniec dodając posiekany szczypior, jogurt naturalny, majonez i przyprawiając solą, oraz pieprzem.
Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce ( na co najmniej godzinę), a następnie rozkładamy na talerze i podajemy
czwartek, 3 grudnia 2015
energetyczna sałatka z awokado
sałatka z awokado
W smaku tej sałatki możemy odnaleźć wspomnienie minionego lata.
Tym bardziej warto ją sporządzić w te chmurne jesienne dni, po pierwsze aby poprawić sobie humor, a po wtóre by wzmocnić własny organizm solidną porcją witamin.
składniki dla trzech osób
1 dojrzały owoc awokado
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
garść oliwek
4 łyżki oliwy
pół pęczka szczypiorku
sok z ćwiartki cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy go do sporej misy, dokładamy do niego pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.
W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu.
Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki.
W smaku tej sałatki możemy odnaleźć wspomnienie minionego lata.
Tym bardziej warto ją sporządzić w te chmurne jesienne dni, po pierwsze aby poprawić sobie humor, a po wtóre by wzmocnić własny organizm solidną porcją witamin.
składniki dla trzech osób
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
garść oliwek
4 łyżki oliwy
pół pęczka szczypiorku
sok z ćwiartki cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy go do sporej misy, dokładamy do niego pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.
W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu.
Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki.
gulasz węgierski z wieprzowej szynki
gulasz węgierski
Dziś chciałem przestawić jeden z madziarskich przepisów na gulasz.
Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania.
Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka.
Nic tylko siadać i zajadać.
składniki dla czterech osób
650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki
2 papryki czerwone
słoik pomidorów (0,6 litra)
2 cebule
3-4 ząbki czosnki
4 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób przygotowania
Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu.
Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty.
Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski.
Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wieprzowe mięso.
Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem.
Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście minut.
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem, kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Dziś chciałem przestawić jeden z madziarskich przepisów na gulasz.
Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania.
Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka.
Nic tylko siadać i zajadać.
składniki dla czterech osób
2 papryki czerwone
słoik pomidorów (0,6 litra)
2 cebule
3-4 ząbki czosnki
4 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób przygotowania
Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu.
Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty.
Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski.
Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wieprzowe mięso.
Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut.
Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście minut.
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem, kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami.
środa, 2 grudnia 2015
obsuszany peklowany boczek
suszony boczek
Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin.
O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia.
Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że całą prace wykonuje za nas czas, my musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać.
składniki
2-3 kg połaci wieprzowego, niezbyt tłustego, boczku
mieszanka peklująca na kilogram mięsa
25 g soli
3 g saletry
6 g cukru ( ja używam brązowego)
4 ziarna czarnego pieprzu
szczypta gorczycy białej
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta suszonego czosnku
dodatkowo dwie łyżki smalcu, sznurek
sposób wykonania
Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, czosnek, oraz majeranek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
Z połaci wieprzowej usuwamy skórę i wykrajamy foremne boczki,o masie około pół kilograma .
Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane).
Zasypujemy boczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.
Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć boczki.
Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki i lekko płuczemy.
Teraz możemy już na jednym z końców mięsa, zrobić nożem (na wylot) otwór i przewiązać przez mięso sznurek, na którym zawiesimy boczek do suszenia.
Tak przygotowane boczki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni.
Po trzech, czterech dniach smarujemy nasze boczki odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób wierzch mięsa przed nadmiernym wysuszeniem.
Tak przygotowaną mięso, spożywamy w miłym towarzystwie, przy odrobinie, krystalicznie czystej, zimnej ....
Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin.
O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia.
Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że całą prace wykonuje za nas czas, my musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać.
składniki
2-3 kg połaci wieprzowego, niezbyt tłustego, boczku
mieszanka peklująca na kilogram mięsa
25 g soli
3 g saletry
6 g cukru ( ja używam brązowego)
4 ziarna czarnego pieprzu
szczypta gorczycy białej
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta suszonego czosnku
dodatkowo dwie łyżki smalcu, sznurek
sposób wykonania
Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, czosnek, oraz majeranek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
Z połaci wieprzowej usuwamy skórę i wykrajamy foremne boczki,o masie około pół kilograma .
Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane).
Zasypujemy boczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.
Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć boczki.
Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki i lekko płuczemy.
Teraz możemy już na jednym z końców mięsa, zrobić nożem (na wylot) otwór i przewiązać przez mięso sznurek, na którym zawiesimy boczek do suszenia.
Tak przygotowane boczki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni.
Po trzech, czterech dniach smarujemy nasze boczki odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób wierzch mięsa przed nadmiernym wysuszeniem.
Boczki zastawiamy w spokoju, na kolejne dni i gotowe.
Tak przygotowaną mięso, spożywamy w miłym towarzystwie, przy odrobinie, krystalicznie czystej, zimnej ....
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem
zapiekany kurczak z kalafiorem
Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu.
Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół.
Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu.
Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół.
składniki dla trzech osób
450 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łodyga selera naciowego
2 jajka
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
5 łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
sposób przygotowania
Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.
Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera.
Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.
Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.
Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni.
Do miski, na tarce ścieramy ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.
Do miski, na tarce ścieramy ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.
wtorek, 1 grudnia 2015
pora na szybkiego, duszonego pora
duszone pory
Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone z piersią kurczaka, to przepis na szybkie i niezwykle smaczne danie.
sposób przygotowania
Następnie kawałki piersi zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory.
Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty.
Teraz możemy do porów dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dodajemy mięso kurczaka, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy przykrywką i dusimy przez dziesięć minut.
Po dziesięciu minutach wyłączamy palnik, nakładamy nasze danie na talerze, posypując je posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone z piersią kurczaka, to przepis na szybkie i niezwykle smaczne danie.
składniki dla czterech osób
1 puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
7-10 łyżek wody
sól, pieprz
natka pietruszki
7-10 łyżek wody
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, oprószamy pieprzem, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część).
Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oleju i na dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część).
Następnie kawałki piersi zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory.
Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty.
Teraz możemy do porów dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dodajemy mięso kurczaka, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy przykrywką i dusimy przez dziesięć minut.
Po dziesięciu minutach wyłączamy palnik, nakładamy nasze danie na talerze, posypując je posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
murzynek z bakaliami, ale bez jaj
murzynek
Ciemne, pachnące bakaliami i kakao ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości.
składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
6 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
sposób wykonania
Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na piętnaście minut.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Teraz do wymieszanych składników dodajemy namoczone bakalie ( razem z wodą w której się moczyły), oraz olej.
Całość mieszamy, do momentu aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładamy ciasto do formy, wyłożonej wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem podłużnej foremki 10 cm na 28 cm ).
Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik, uchylając nieco drzwiczki i zostawiając w nim ciasto, jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy i podajemy.
Ciemne, pachnące bakaliami i kakao ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości.
składniki
1 szklanka cukru
1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
6 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
sposób wykonania
Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na piętnaście minut.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Teraz do wymieszanych składników dodajemy namoczone bakalie ( razem z wodą w której się moczyły), oraz olej.
Całość mieszamy, do momentu aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładamy ciasto do formy, wyłożonej wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem podłużnej foremki 10 cm na 28 cm ).
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik, uchylając nieco drzwiczki i zostawiając w nim ciasto, jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy i podajemy.
poniedziałek, 30 listopada 2015
sałatka z kurczakiem i mozzarellą
sałatka z kurczakiem
Szybkie i proste danie, które z pewnością miło wszystkich zaskoczy swoim wybornym smakiem.
składniki dla czterech osób
1 spora gałka mozzarelli
100 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak)
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sposób przygotowania
Gałkę mozzarelli kroimy w centymetrową kostkę, kawałki sera wkładamy do niewielkiej miski, posypujemy je szczyptą papryki, pieprzem.
Do mozzarelli dolewamy oliwę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy ją do sporej misy, do mięsa dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w paski paprykę i pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki mozzarelli, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.
W oddzielnym naczyniu mieszamy naturalny jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą, oraz pieprzem.
Sałatkę rozkładamy na talerze, polewając każdą porcje jogurtowym sosem
Szybkie i proste danie, które z pewnością miło wszystkich zaskoczy swoim wybornym smakiem.
składniki dla czterech osób
100 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak)
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sposób przygotowania
Gałkę mozzarelli kroimy w centymetrową kostkę, kawałki sera wkładamy do niewielkiej miski, posypujemy je szczyptą papryki, pieprzem.
Do mozzarelli dolewamy oliwę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy ją do sporej misy, do mięsa dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w paski paprykę i pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki mozzarelli, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.
W oddzielnym naczyniu mieszamy naturalny jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą, oraz pieprzem.
Sałatkę rozkładamy na talerze, polewając każdą porcje jogurtowym sosem
Subskrybuj:
Posty (Atom)