szwedzka sałatka z olejem
Łagody, harmonijny smak, przyczyniły się do ogromnej popularności tej sałatki.
Także i ja nie mogłem już dłużej czekać i zabrałem się, za przygotowanie, szwedzkiej sałatki na zimę.
Składniki
2 kg ogórków
2 marchwie
1 cebula
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą, olejem i octem.
wtorek, 8 września 2015
zupa z pieczonych pomidorów
zupa z pieczonych pomidorów
Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami.
Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej.
składniki dla czterech osób
15 pomidorów
1 cebula
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sposób przygotowania
Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami.
Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej.
składniki dla czterech osób
1 cebula
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sposób przygotowania
Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
poniedziałek, 7 września 2015
zupa grzybowa z pieczarek
zupa pieczarkowa
Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek.
Składniki
Cztery osoby
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
3 ziemniaki
40 g kaszy jęczmiennej drobnej
1,5 l bulionu
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
koper
szczypior
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i szklimy ją, a następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, liście laurowe oraz szczyptę lubczyku.
Pieczarki myjemy i dzielimy na pół lub w ćwiartki. Obieramy i kroimy w kostkę pietruszkę i marchew.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut.
Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy.
Zupa pieczarkowa |
Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek.
Składniki
Cztery osoby
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
3 ziemniaki
40 g kaszy jęczmiennej drobnej
1,5 l bulionu
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
koper
szczypior
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i szklimy ją, a następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, liście laurowe oraz szczyptę lubczyku.
Pieczarki myjemy i dzielimy na pół lub w ćwiartki. Obieramy i kroimy w kostkę pietruszkę i marchew.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut.
Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy.
tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone
Składniki
ciasto:
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
ponadto na wierzch tarty:
2 gruszki
2 jajka
3 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.
W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę.
Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika, (jeżeli lubimy bardziej wypieczone ciasto zostawiamy je w piekarniku, na dalsze 5-10 minut) studzimy i podajemy.
Tarta z gruszkami |
Składniki
ciasto:
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
ponadto na wierzch tarty:
2 gruszki
2 jajka
3 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.
W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę.
Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika, (jeżeli lubimy bardziej wypieczone ciasto zostawiamy je w piekarniku, na dalsze 5-10 minut) studzimy i podajemy.
sardynki w sałatce
sałatka z sardynkami i jajkiem
Lekka sałatka, która z pewnością zaspokoi nasz poranny apetyt i da nam energię by cieszyć się letnim dniem. Składniki dla czterech osób
3 niewielkie mięsiste pomidory
1/2 główki sałaty
puszka sardynek
garść czarnych oliwek
4 jajka
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia)
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy.
Jaja gotujemy na pół twardo.
Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół.
Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard
ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
szczupak pieczony z masłem czosnkowym
pieczony szczupak
To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior, który jest częstym i mile widzianym gościem, na moim stole.
Pierwszy, z powodów mojego sentymentu do szczupaka, to ten że uwielbiam włóczyć się z wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach.
Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu.
Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach trudno dostępnych.
Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób.
Piekę go wtedy, w aromatycznym czosnkowym maśle. Sposób ten pozwala zachować, całą naturalną delikatną strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku
składniki dla czterech osób
1 szczupak o wadze do 1,5 kg
3-4 ząbki czosnki
pół pęczka pietruszki
1 cytryna
30 g masła
sól, pieprz
sposób przygotowania
Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.
To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior, który jest częstym i mile widzianym gościem, na moim stole.
Pierwszy, z powodów mojego sentymentu do szczupaka, to ten że uwielbiam włóczyć się z wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach.
Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu.
Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach trudno dostępnych.
Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób.
Piekę go wtedy, w aromatycznym czosnkowym maśle. Sposób ten pozwala zachować, całą naturalną delikatną strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku
składniki dla czterech osób
1 szczupak o wadze do 1,5 kg
3-4 ząbki czosnki
pół pęczka pietruszki
1 cytryna
30 g masła
sól, pieprz
sposób przygotowania
Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.
niedziela, 6 września 2015
domowy ajwar
domowy ajwar
Pyszna pasta, o wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa.
składniki na 450-550 g gotowego ajwaru
2 bakłażany
4 papryki
6 pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
ocet winny (dodawać ostrożnie )
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana, oraz papryki pieczemy przez 15-20 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbki czosnku.
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.
W garnku rozgrzewamy 50 ml oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory z cebulą, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość.
Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do garnka z cebulą i pomidorami.
Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, doprawiając cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Następnie garnek z warzywami zdejmujemy z palnika, i rozcieramy całość na jednolitą masę (najlepiej blenderem).
Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia.
Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej rok.
Pyszna pasta, o wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa.
składniki na 450-550 g gotowego ajwaru
2 bakłażany
4 papryki
6 pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
ocet winny (dodawać ostrożnie )
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana, oraz papryki pieczemy przez 15-20 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbki czosnku.
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.
W garnku rozgrzewamy 50 ml oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory z cebulą, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość.
Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do garnka z cebulą i pomidorami.
Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, doprawiając cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Następnie garnek z warzywami zdejmujemy z palnika, i rozcieramy całość na jednolitą masę (najlepiej blenderem).
Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia.
Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej rok.
słodka papryka konserwowa
słodka papryka konserwowa
Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę.
Składniki
2 kg papryki słodkiej
4 niewielkie cebulki
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę.
Składniki
2 kg papryki słodkiej
4 niewielkie cebulki
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
sobota, 5 września 2015
letni pyszny grillowany melon z białym serem
Grillowany melon z twarogiem i miodem
Melon z dodatkiem białego sera i miodu, dla zapewnienia energii i poprawy nastroju.
Składniki
1 melon
2 łyżki miodu
½ owocu granatu
150 g sera twarogowego
Sposób przygotowania
Melon, pomimo swoich walorów smakowych, jest owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem.
Melona kroimy w plastry o grubości około 1-1.5 cm, a kładziemy go na grillu na kilka minut dla każdej strony.
Mieszamy miąższ granatu z łyżką miodu.
Twaróg kroimy w plastry, które następnie układamy na kawałkach melona. Następnie polewamy twaróg miodem zmieszanym z pestkami granatu.
wieloziarnisty chleb na zakwasie
chleb wieloziarnisty
Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż.
Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżek zakwasu
1 szklanki letniej wody
wypiek
1 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
1 łyżka sezamu
woda
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż.
Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
4 łyżek zakwasu
1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
1 łyżka sezamu
woda
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
pieczone skrzydełka czosnkowe
pieczone skrzydełka z masłem czosnkowym
6 skrzydełek
2 ząbki czosnki
20 g masła
1 łyżeczka magi domowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka.
Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
Proste, ale bardzo smaczne danie, którego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut.
składniki dla trzech osób
6 skrzydełek
2 ząbki czosnki
20 g masła
1 łyżeczka magi domowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
jagodowa zupa mojej babci
Zupa jagodowa mojej babci
Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa.
Składniki dla czterech osób
250 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki cukru
sól
Dodatkowo na kluski lane
1 jajko
2 łyżki maki
1 łyżka cukru
sól
Sposób wykonania
Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut.
ogórki konserwowe na zimę
ogórki w octowej zalewie na zimę
Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek.
Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym.
Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę.
Składniki
2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek.
Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym.
Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę.
Składniki
2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii
zapiekane warzywa z mięsnym farszem
Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne.
Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę".
składniki dla sześciu osób
0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
1 cebula
6-7 pomidorów
1 cukinia
1 papryka
2 bakłażany
1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)
5 łyżek oleju
3 łyżki oliwy
150 g żółtego sera
sól,pieprz
szczypta słodkiej papryki
świeża bazylia
natka pietruszki
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie podlewamy odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło). Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut.
Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne.
Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę".
składniki dla sześciu osób
0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
1 cebula
6-7 pomidorów
1 cukinia
1 papryka
2 bakłażany
1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)
5 łyżek oleju
3 łyżki oliwy
150 g żółtego sera
sól,pieprz
szczypta słodkiej papryki
świeża bazylia
natka pietruszki
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie podlewamy odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło). Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut.
piątek, 4 września 2015
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku
Pstrąg z grilla
Składniki
dla dwóch osób
2 średnie tuszki pstrągów
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
dodatkowo
kilka wykałaczek
ruszty do grillowania ryb
Sposób przygotowania
Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem.
W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. |
Składniki
dla dwóch osób
2 średnie tuszki pstrągów
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
dodatkowo
kilka wykałaczek
ruszty do grillowania ryb
Sposób przygotowania
Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)