Składniki dla czterech osób
1 cebula
1 litr bulionu
4-5 młodych ziemniaków
100 ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
świeża bazylia, lub natka pietruszki
świeża bazylia, lub natka pietruszki
sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cząstki i wrzucamy ją do garnka na rozgrzaną połowę oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić. Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i dodajemy je do garnka
Całość przez chwilę obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut.
Cukinię kroimy w plastry, kilka plastrów odkładamy ( 8 sztuk), a resztę wrzucamy do garnka z cebulą i ziemniakami, gotując przez kolejne 7-10 minut.
Kiedy cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować), garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa.
Kiedy cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować), garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa.
Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na reszcie oliwy.
Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę.
Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry przesmażonej cukinii, posypujemy posiekaną bazylią i podajemy z dodatkiem grzanek lub chlebowych paluchów.
ahh, ta przesmażona cukinia to pewnie niebo w gębie
OdpowiedzUsuńcoś innego dla odmiany
OdpowiedzUsuń