To danie, nie dość że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie.
składniki dla czterech osób
300 g konserwowej szynki
1 szklanka ryżu
1 cebula
1 pomidor
1 papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
5-6 łyżek oliwy
100 g żółtego sera
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób wykonania
Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił.
Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek, szynkę, oraz pokrojone w kostkę nóżki pieczarek.
Przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie odkładany połowę zawartości rondla do oddzielnego naczynia.
Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Teraz do każdej pieczarki nakładamy odłożony wcześniej farsz z szynki.
Grzyby układamy na warstwie ryżu i całość wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej pieczarki układamy żółty ser pokrojony plastry.
Gotowe danie wyjmujemy z piekarnia, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, dzielimy na porcje i podajemy.
wygląda bardzo apetycznie! zapraszam do mnie -> https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń