humus - pasta z bobu
O zaletach zdrowotnych bobu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Warto więc połączyć bogate w witaminy i minerały nasiona z równie zdrową oliwą z oliwek ( najlepiej wybrać tę tłoczoną na zimno) i sporządzić pastę, nie tylko zdrową ale tez i pyszną.
składniki
500 g bobu
8-10 ząbków czosnku
70-100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
sposób przygotowania
Bób zalewamy wodą i gotujemy, aż stanie się miękki (około 20 minut), studzimy go i obieramy z łupin.
W oddzielnym naczyniu podgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy do niej ząbki czosnku w łupinach, smażąc go na niewielkim ogniu około 10-12 minut.
Wyjmujemy czosnek z oliwy, studzimy i obieramy z łupin. Do blendera wkładamy bób i czosnek, dolewamy oliwę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy całość na jednorodną masę. Przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do grillowanych warzyw, lub do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz