Wyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na tę porę roku.
składniki dla czterech osób
1 papryka
700 g fasolki szparagowej
8-10 szt ziemniaków
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób wykonania
Pstrągi filetujemy ( na przykład w ten sposób ), kładziemy do miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Oczyszczamy fasolkę szparagową i gotujemy ją na parze ( na pół miękko).
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory.
Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć minut.
Teraz na fasolkę układamy uduszone warzywa z patelni, a następnie na całości rozkładamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga.
Naczynie wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz