czwartek, 7 lipca 2016

kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem

             zapiekanka z boczkiem i kalafiorem



Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja  posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni.

składniki dla czterech osób

200 g podwędzanego boczku
1 papryka żółta
1 kalafior 
5-6 młodych ziemniaków
1 cebula
100 g miękkiego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz 


sposób wykonania


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. 
Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko).
Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem
Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy.
Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki.

Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i  wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera.
Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielny posiłek.






1 komentarz: