Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste.
składniki dla czterech osób
4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g
1 cebula
2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej)
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
1 łyżki octu jabłkowego
1 łyżki maggi domowego,według tego przepisu
4 łyżki oleju
natka pietruszki lub świeża bazylia
sposób przygotowania
Kotlety układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron.
Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut.
Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części).
Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami.
Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po przepis na devolay