Gotowa konfitura |
Najważniejszą rzeczą, przy konfiturach z tych owoców, jest umiar w dawkowaniu cukru. Naprawdę nie trzeba go wiele by utrwalić wyrób, a wtedy zamiast słodkiego kleju, mamy wspaniałe przetwory o cierpkim porzeczkowym smaku.
składniki
2 kg czerwonej porzeczki
0,5 kg cukru
sposób wykonania
Umyte i oczyszczone porzeczki przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ją zwiększyć wedle własnego upodobania.
Owoce gotujemy przez pięć minut, zdejmujemy z palnika i dość dokładnie rozdrabniamy blenderem, po czym ponownie zagotowujemy i smażymy bez przykrycia na niewielkim ogniu przez pół godzimy, po tym czasie lekko studzimy.
Teraz zmiksowane owoce odcedzamy przez gęste sito, ( na sicie zostają pestek i kawałki skórek) otrzymując w ten sposób jednolitą galaretkę, którą ponownie podgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje.
Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą galaretką wyparzone słoiki, zakręcamy zakrętki i ustawiamy słoiki do góry nogami.
Po ostudzeniu (minimum 6 godzin a najlepiej cały dzień) odwracamy słoiki, sprawdzamy szczelność zamknięcia (zakrętki powinny być lekko wklęśnięte) i wstawiamy do spiżarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz