Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem.
Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole.
Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole.
składniki dla pięciu osób
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia selera
2- 3 ziemniaki
2 łyżki masła
2-3 kiszone ogórki
2 łyżki masła
2-3 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść oliwek
łyżka kaparów
garść oliwek
łyżka kaparów
sól,pieprz
natka pietruszki
na sporządzenie rybnego wywaru
4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól
sposób przygotowania
Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ).
Kawałki fileta oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Kawałki fileta oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie przez dwadzieścia minut.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
(Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie i mętnienie wywaru)
Teraz w drugim garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim starte wcześniej na tarce marchew, pietruszkę i seler.
Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotujemy przez dziesięć minut.
Teraz do zupy dodajemy kiszone ogórki ( starte lub pokrojone w cienkie plastry), koncentrat pomidorowy, oraz kawałki filetów z dorsza.
całośc gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut doprawiamy solą, oraz pieprzem, dodajemy oliwki oraz kapary i garnek zdejmujemy z ognia.
Rozlewamy zupę na talerze posypując drobno posiekaną natką pietruszki.
Soljankę lubię, ale nie spotkałam się z rybną wersją. Ciekawie.
OdpowiedzUsuńWczoraj wróciłam z dorszy z zamiarem ugotowania zupy rybnej. Przepis na zawołanie ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma jak własnoręcznie złowiona ryba. Ta której użyłem w tym przepisie została złowiona w okolicach Władysławowa. :)
UsuńMoja też:-)
OdpowiedzUsuń