składniki
1 cebula
1 papryka ( u mnie żółta)
1 mała papryczka chilli
1 mała papryczka chilli
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
sól
sól
sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.
Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.
Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika).
Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze 80-90 stopni.
Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe
Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem, posypując je posiekaną natką pietruszki,
Tak przygotowane wątróbki możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze 80-90 stopni.
Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe
Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem, posypując je posiekaną natką pietruszki,
Tak przygotowane wątróbki możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz