miód z mniszka
Wreszcie nadeszła wiosna, a w raz z jej przyjściem wszystkie okoliczne łąki pokryły się żółtym kwieciem. Warto pochylić się z uwagą i zebrać złote kwiaty. Bowiem w tej niepozornej roślinie matka natura ukryła ogromne bogactwo. Dziś przedstawiam przepis który pozwoli, ten naturalny skarb zamknąć w słoiki.
składniki
1 l wody
1 kg cukru
sok z jednej cytryny
sposób przygotowania
Z kwiatów oddzielamy płatki i wkładamy je do garnka.
Następnie płatki zalewamy zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
Tera doprowadzamy wodę z kwiatami do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut.
Zawartość garnka studzimy i zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu.
Następnie odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około dwóch godzin), na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
Sprawdzamy szczelność zamknięcia słoików ( zakrętka musi być lekko wklęsła) i odstawiamy do spiżarni.
Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz