Pożywne i smaczne kotlety to propozycja na nieco inne danie w sam raz na pierwsze dni wiosny.
składniki dla czterech osób
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
szczypta cukru
1/3 pęczka natki pietruszki
dodatkowo olej do smażenia kotletów
sposób przygotowania
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki smażąc ją na niewielkim ogniu.
Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem.
Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i jajko.
Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim (z obu stron) kotlety na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz