Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach.
składniki
1/2 pęczka szczypioru
3 niewielkie kiszone ogórki
4-5 kapeluszy marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików)
3 łyżki majonezu
3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany)
4-5 kapeluszy marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików)
3 łyżki majonezu
3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
sok z ćwiartki cytryny
szczypta pieprzu i soli
szczypta pieprzu i soli
marynata
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.
Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.
Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy.
Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski.
Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę ( lub jogurt naturalny), musztardę, miód i sok z cytryny, całość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem.
Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem.
Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny.
Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy.
Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę ( lub jogurt naturalny), musztardę, miód i sok z cytryny, całość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem.
Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem.
Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz