środa, 20 kwietnia 2016

aromatyczne warzywne leczo

                        aromatyczne leczo



Kiedy zima jest już tylko wspomnieniem, to możemy się pokusić o przywołanie w naszej kuchni smaków bliższych cieplejszym porom roku. Niewątpliwie taką daniem będzie aromatyczna potrawka z bakłażana, cukinii, pora i pieczarek.

składniki dla sześciu osób
2 bakłażany
3 cukinie
puszka przecieru z pomidorów ( u mnie domowy słoik)
1 por
3-4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
300 g pieczarek
12-15 łyżek oliwy 
szczypta bazylii
1/3 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru (płaska)
łyżeczka słodkiej papryki

sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w dosyć grubą kostkę bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając.
Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski.

Teraz do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojonego w półplasterki pora i drobno posiekane ząbki czosnku. Smażymy do czasu aż por się zeszkli, a następnie dokładamy do garnka pokrojone w kostkę ćwiartki pieczarki.
Całość smażymy na dużym ogniu, dziesięć minut pozwalając aby odparowała woda z grzybów.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do garnka, razem z przecierem z pomidorów.
Całość doprawiamy  solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, oraz szczyptą bazylii  i dusimy przez 4-5 minut.
Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze  minutę, po czym wykładamy na talerze.


1 komentarz:

  1. u mnie zima jeszcze trwa, niby wiosna ale zimo jak w zimie, aż by się chciało lato przywołać :-)

    OdpowiedzUsuń