środa, 6 kwietnia 2016

pasta jajeczna z tuńczykiem

                  pasta jajeczna z tuńczykiem


Prosta jajeczna pasta, która urozmaici każde śniadanie i nada mu  nowy, oryginalny smak.

składniki dla czterech osób
6 jajek
puszka tuńczyka w oleju
1/2 pęczka szczypioru 
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz




sposób przygotowania

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 
Ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej i smażymy przez minutę ( uważając aby nie przypalić czosnku ponieważ zgorzknieje)
Szczypior drobno siekamy, jajka kroimy w drobną kostkę, z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dzielimy go na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy do nich olej z przesmażonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy, dokładnie łącząc składniki.
Pastę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy jako dodatek do pieczywa.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, nigdy nie wpadłam na to, żeby pastę jajeczną robić w wersji z tuńczykiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. pastę jaką robiłam to była z wędzonej makreli i cebuli i ewentualnie ogórek konserwowy

    -------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń