wątrobiana
Dlatego apeluję róbmy nie tylko wątrobianą, ale również inne wiejskie wyroby w trosce o tradycję i ku uciesze własnego podniebienia.
składniki
0,7 kg boczku
2 nóżki wieprzowe ( lub 250 g wieprzowych skórek)
1 serce wieprzowe
2 nóżki wieprzowe ( lub 250 g wieprzowych skórek)
1 serce wieprzowe
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 łyżek kaszy manny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia wątrobianej
Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia wątrobianej
sposób przygotowania
dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Ugotowane skórki, oraz serce wyjmujemy z garnka, a do gorącego wywaru wkładamy pokrojony w grubą kostkę boczek. Gotujemy przez kolejne 35-40 minut, następnie dokładamy wieprzową wątrobę ( pokrojoną ) i całość gotujemy jeszcze 15 minut. Po czym zdejmujemy garnek z palnika.
Teraz do rondelka odlewamy dwie łyżki wazowe mięsnego wywaru, zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną, gotując na małym ogniu, przez 2-3 minuty.
Wszystkie składniki lekko studzimy i całość ( bez warzyw), jeszcze ciepłą mielimy w maszynce do mięsa, na najdrobniejszym pasztetowym sitku (razem z kaszą manną).
Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy( w razie potrzeby, jeżeli masa jest za sztywna, dodajemy trochę wywaru).
Jelita dzielimy nożem na odcinki, około 35-40 cm długości.
Teraz napełniamy kiszki dość ściśle naszym farszem.
Następnie wątrobiany wkładamy do garnka z wywarem i parzymy je przez 40-50 minut temperaturze 70-75 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy wątrobianą kiszkę i ją studzimy.
Po kilku godzinach ( najlepiej zostawić ją na noc) nasz wyrób jest gotowy.
Muszę przypomnieć sobie stare smaki😀
OdpowiedzUsuńMuszę przypomnieć sobie stare smaki😀
OdpowiedzUsuń