Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa.
To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik.
A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany.
składniki
2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
100 ml oleju
100 g orzechów włoskich
150 g suszonych moreli
1 kieliszek koniaku
1 tabliczka czekolady
3 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja użyłem przyprawy domowej )
sposób przygotowania
Orzechy i posiekane morele wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem
Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.
Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny, ale nie klejący).
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto ( przy lekko uchylonych drzwiczkach) jeszcze na pięć minut.Następnie studzimy piernik, a jego wierzch dekorujemy czekoladą, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej.