Nikt pewnie nie wie, czemu świat jest tak urządzony, iż często przyrządzając nasze dania, sięgamy po zagraniczne składniki. Zapominając o tym, co można znaleźć tuż obok.
Tak wiec przyrządzając zupy używany norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb.
Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy spotkać możemy w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju.
składniki dla 6-8 osób
1 cały spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 1,2-1,5 kg
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 średnie marchewki
4-5 ziemniaków
4-5 pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ostra papryka
1 niewielki por
kawałek selera
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
nać pietruszki
sposób przygotowania
Rybę sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy.
Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, natomiast ogon i głowę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, jedną marchew, cebulę, połowę selera, oraz ząbek czosnku.
Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał” i gotujemy maksymalnie przez 20 minut.
Po tym czasie do wywaru dodajemy tuszkę leszcza ( w całości) i gotujemy pod przykryciem dalsze 15-20 minut.
Następnie garnek zdejmujemy z palnika, tuszkę leszcza przekładamy do misy i lekko studzimy, a wywar odcedzamy odrzucając wygotowane warzywa i gorsze części ryby.
Z ostudzonej ryby wybieramy wszystkie ości ( po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby), a mięso odkładamy do misy.
Teraz w garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie dodajemy pora pokrojonego w plasterki, oraz dwa posiekane ząbki czosnku.
Całość lekko szklimy, po czym dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy przez 3-5 minut i zalewamy odcedzonym bulionem.
Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną ostrą paprykę, gotując przez dalsze 10 minut.
Na koniec do zupy dodajemy kawałki leszcza, doprawiamy ( ewentualnie) solą, ponownie zagotowujemy, a następnie zupę podajemy posypując każdą porcję natką pietruszki.