czwartek, 10 listopada 2016

kotlety z wieprzowej łopatki w maślano pomidorowym sosie

  łopatka w  sosie pomidorowo czosnkowym



Wczoraj sypnęło pierwszym śniegiem.
Czas więc, aby i w kuchni przygotować się na przyjście zimy.
Dlatego na obiad proponuję kruchą łopatkę,  w aromatycznym  sosie, z pomidorami i czosnkiem.

składniki dla czterech osób

mięso i marynata
800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej 
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1 łyżka oleju

pozostałe składniki

2 łyżki oleju
3-4 łyżki masła
3 niewielkie cebule 
0,5 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
300 g  pomidorów (o tej porze roku najlepiej z puszki)
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki mąki
sol, pieprz




sposób przygotowania

Z łopatki  wykrajamy foremne kawałki mięsa. 
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej.
Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.


Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i obtoczone w mące mięso z łopatki.


Kotlety z patelni przekładamy do misy, a na patelnię dodajemy dwie łyżki masła i na niewielkim ogniu przesmażamy  drobno posiekaną cebulę ( do momentu aż zacznie się rozpadać).


Teraz możemy rozgrzać  kolejne dwie łyżki masła w sporym garnku i przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek.

Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy cebulę, kotlety, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość zalewamy  bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 45-50 minut, na koniec  doprawiając solą, oraz pieprzem.

Po przyprawieniu dusimy kotlety z łopatki jeszcze przez 2-3 minuty a następnie   nakładamy je na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz