Wczoraj sypnęło pierwszym śniegiem.
Czas więc, aby i w kuchni przygotować się na przyjście zimy.
Dlatego na obiad proponuję kruchą łopatkę, w aromatycznym sosie, z pomidorami i czosnkiem.
składniki dla czterech osób
mięso i marynata
800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1 łyżka oleju
pozostałe składniki
2 łyżki oleju
3-4 łyżki masła
3 niewielkie cebule
0,5 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
300 g pomidorów (o tej porze roku najlepiej z puszki)
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki mąki
sol, pieprz
sposób przygotowania
Z łopatki wykrajamy foremne kawałki mięsa.
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej.
Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i obtoczone w mące mięso z łopatki.
Teraz możemy rozgrzać kolejne dwie łyżki masła w sporym garnku i przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek.
Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy cebulę, kotlety, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 45-50 minut, na koniec doprawiając solą, oraz pieprzem.
Po przyprawieniu dusimy kotlety z łopatki jeszcze przez 2-3 minuty a następnie nakładamy je na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz