Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza.
składniki
1 cebula
2-3 niewielkie buraki
sok z jednej cytryny1 jabłko ( kwaśne)
szczypta pieprzu i soli
sposób przygotowania
Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę.
Filety śledziowe lekko płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy.
Wyjmujemy buraki z piekarnika, studzimy, obieramy z łupin, kroimy na drobne cząstki i dodajemy do śledzi.Do misy dodajemy również jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w talarki cebulę.
Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, oraz pieprzem, zastawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki się połączyły i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz