Poza tym, takie danie przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut,
składniki dla czterech osób
1 gałka mozzarelli
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
szczypta bazylii
2 łyżki masła
sól,pieprz
marynata
1 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól, pieprz
sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Teraz mozzarelle kroimy na grube plastry i posypujemy bazylią, pomidory odsączamy z zalewy, oraz rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wyrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot).
W tak powstałe kieszenie wkładamy plaster mozzarelli i pomidora odsączonego z zalewy.
Teraz wykałaczką "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa).
Na patelni ( najlepiej takiej którą możemy później wstawić do piekarnika), rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając je krotko z każdej strony, na złoto brązowy kolor.
Następnie polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, każdą porcję kroimy ostrym nożem na pół i podajemy z ryżem, lub innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz