piątek, 11 listopada 2016

polędwiczki wieprzowe faszerowane mozzarellą i suszonym pomidorem

   faszerowana polędwiczka wieprzowa



Aromat suszonych pomidorów ( najlepiej takich przygotowanych samodzielnie) i mozzarelli, odmieni każde danie i nada mu wprost niepowtarzalny smak.
Poza tym, takie danie przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut,


składniki dla czterech osób

800 g polędwiczki wieprzowej ( dwie niewielkie sztuki)
1 gałka mozzarelli
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
szczypta bazylii
2 łyżki masła
sól,pieprz


marynata
1 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól,  pieprz

sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do  miski i dokładnie mieszamy.

Polędwiczki myjemy, każdą dzielimy ją na trzy części i wkładamy do miski  nacierając je marynatą.
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

Teraz mozzarelle kroimy na grube plastry i posypujemy bazylią, pomidory odsączamy z zalewy, oraz rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wyrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot).
W tak powstałe kieszenie wkładamy plaster mozzarelli i pomidora odsączonego z zalewy.

Teraz wykałaczką  "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa).

Na patelni ( najlepiej takiej którą możemy później wstawić do piekarnika), rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając je krotko z każdej strony, na złoto brązowy kolor. 


Teraz  całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasze mięso przez 15-20 minut  ( przykrywając je aluminiową folią).

Następnie polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, każdą porcję kroimy ostrym nożem na pół i podajemy z  ryżem, lub innymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz