składniki dla czterech osób
1/2 opakowania fety (ok 125 g)
2-3 gałazki bazylii
6-7 łyżek oliwy
sól, pieprz
sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser.
Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa).
Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut, pamiętając o tym by po pierwszych 10 minutach przesmarować wierzch mięsa odrobiną oliwy.
Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na grube plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.