sałatka z krabem i ananasem
składniki dla czterech osób
Kompozycja kilku prostych składników daje nam posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
1 szklanka ryżu
155 g kukurydzy konserwowej
250 g paluszków krabowych
4 jajka
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
sposób przygotowania
Gotujemy jajka na twardo, a ryż na sypko.
Paluszki kroimy na kawałki centymetrowej długości, na sicie płuczemy i odcedzamy kukurydzę, następnie składniki wrzucamy do miski razem z przestudzonym ryżem.
Teraz dokładamy drobno pokrojone jajka i całość dokładnie mieszamy.
Obieramy ananasa ( najlepiej użyć do tego dużego noża z ząbkami), wykrajamy z niego zdrewniały środek i kroimy owoc w centymetrową kostkę.
W niewielkiej misie mieszamy jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą oraz pieprzem.
Do ryżu i paluszków dodajemy ananasa oraz sos, całość mieszamy, odstawiamy na pięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz