Chociaż od dnia w którym to po raz pierwszy, spróbowałem tego dania minęło już wiele lat.
To niezwykły smak tej delikatnej potrawy, ciągle tkwi w zakamarkach mej pamięci.
Przepis jest prosty, akurat taki jaki można spotkać w domach ludzi którzy ryby spożywają prawie co dzień i wiedzą że przy przyrządzaniu dań z ryb, mniej znaczy lepiej ( oczywiście chodzi o ilość przypraw, a nie o ilość ryby).
Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej skromnej osoby).
składniki dla czterech osób
na marynatę
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 szczupak o wadze ponad kilogram
2 cebule
1/2 szklanki dobrego oleju
grubo mielony czarny pieprz
ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie)
szczypta posiekanej papryczki chili
kilka plastrów cytryny
ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie)
szczypta posiekanej papryczki chili
kilka plastrów cytryny
sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a następnie marynatę studzimy.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a następnie marynatę studzimy.
W tym czasie szczupaka dokładnie myjemy, filetujemy ( na przykład w ten sposób ) i zdejmujemy z niego skórę.
Kawałki fileta wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
Po dwóch dniach rybę wyjmujemy z zalewy.
Na dnie niewielkiej miski układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili.
Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą.
Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni).
Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego szczypiorku i podajemy.
Kawałki fileta wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
Po dwóch dniach rybę wyjmujemy z zalewy.
Na dnie niewielkiej miski układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili.
Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą.
Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni).
Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego szczypiorku i podajemy.