jajecznica z warzywami
Jest to wariacja na temat jajecznicy hiszpańskiej, tyle ze zamiast czosnku( który w jajkach nie bardzo mi pasuje) dodana została cebula i zielona papryka.
składniki dla 3 osób
6 jaj
2 pomidory
1 cebula
1 papryka
2 łyżki oliwy
garść pomieszanych zielonych i czarnych oliwek
szczypior
sól pieprz
sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
W tym czasie kroimy pomidory w grubą kostkę. Paprykę kroimy w cienkie plastry bądź paski i całość wrzucamy na patelnię przesmażając przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy na patelnię jajka, wbite wcześniej w miseczkę ( nie bezpośrednio na patelnię, co pozwala nam sprawdzić ich świeżość ).
Dodajemy także oliwki i całość smażymy, aż do momentu gdy jajka całkowicie się zetną.
Jajecznicę zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy z ulubionym pieczywem