Absolutnie nie może w niej zabraknąć ryb, ani warzyw.
Dlatego dziś przedstawię proste ( można by powiedzieć postne ) danie, które swym delikatnym smakiem z pewnością zachwyci, wszystkich amatorów rybich potraw.
składniki dla czterech osób
dodatkowo
sznurek z naturalnego włókna
dwa arkusze folii aluminiowej
sposób przygotowania
Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy .
Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej).
Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami.
Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.
Myjemy pieczarki i kroimy je na plastry
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, smażymy przez minutę i dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko ją szkląc.
Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej).
Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami.
Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.
Myjemy pieczarki i kroimy je na plastry
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, smażymy przez minutę i dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko ją szkląc.
Dużą blachę wykładamy aluminiową folią i układamy na niej rybę ( grzbietem ku górze). Do wnętrza szczupaka wkładamy warzywa z patelni, związujemy rybę sznurkiem i smarujemy łyżką masła.
Siekamy drugą cebulę w ósemki, wkładamy do miski, dodając resztę fasolki, dwie łyżki stopionego masła, sól, oraz pieprz. Całość mieszamy a następnie układamy warzywa po obu stronach szczupaka.
Rybę nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej foli i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szczupaka przykrytego folią pieczemy przez 35 min, a następnie zdejmujemy górny arkusz foli, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 10 minut.