W czymże są bowiem lepsze, zagraniczne delicje od plonów zebranych z naszych pól.
Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając się kremem z naszych swojskich buraków.
Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.
składniki dla czterech osób
1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta)
niewielki korzeń chrzanu
1/2 cytryny
4 łyżki śmietany 30 %
sól, pieprz
koperek
sól, pieprz
koperek
sposób przygotowania
Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię)
Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do garnka dodajemy obrane ze skóry upieczone buraki ( pokrojone na mniejsze części) i obrane ze skórki jabłko.
Teraz dodajemy korzeń chrzanu (stary na sicie o drobnych oczkach), oraz bulion, a następnie wszystko miksujemy.
Garnek ustawiamy na paliku i gotujemy na małym ogniu przez pięć minut. Na koniec, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny i nakładamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji łyżkę słodkiej śmietany i posypując koperkiem.
Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię)
Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do garnka dodajemy obrane ze skóry upieczone buraki ( pokrojone na mniejsze części) i obrane ze skórki jabłko.
Teraz dodajemy korzeń chrzanu (stary na sicie o drobnych oczkach), oraz bulion, a następnie wszystko miksujemy.
Piękny kolor! Naprawdę! Ja na co dzień gotuję z aplikacją kcalmar. Brakuje mi takich przepisow!
OdpowiedzUsuń