niedziela, 6 listopada 2016

zupa z pieczonych buraków i jabłka

zupa z buraków

Nieodmiennie  dziwi mnie, że jesteśmy w stanie zachwycać się rożnymi zagranicznymi specjałami, a nie dostrzegamy tego dobra które rośnie tuż obok nas.
W czymże są bowiem lepsze, zagraniczne delicje od plonów zebranych z naszych pól.
Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając się kremem z naszych swojskich buraków.
Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. 


składniki dla czterech osób
1,5 litra bulionu drobiowego, lub  warzywnego
5  czerwonych buraków średniej wielkości
1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta)
niewielki korzeń chrzanu
1/2 cytryny                    
4 łyżki śmietany 30 %
sól, pieprz
koperek





sposób przygotowania
Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię)

Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Do garnka  dodajemy obrane ze skóry upieczone buraki ( pokrojone na mniejsze części) i obrane ze skórki jabłko.
Teraz dodajemy korzeń chrzanu (stary na sicie o drobnych oczkach), oraz bulion, a następnie wszystko miksujemy. 


Garnek ustawiamy na paliku i gotujemy  na małym ogniu przez pięć minut. Na koniec, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz  sokiem  z cytryny  i nakładamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji łyżkę słodkiej śmietany i posypując   koperkiem. 



1 komentarz:

  1. Piękny kolor! Naprawdę! Ja na co dzień gotuję z aplikacją kcalmar. Brakuje mi takich przepisow!

    OdpowiedzUsuń